„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

04.05.2024 11:50

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezidenta Donalda Trumpa, bude podána etická stížnost s žádostí o vyšetření porušení norem ministerstva spravedlnosti ve snaze „zpolitizovat trestní stíhání a nezákonně zasáhnout do prezidentských voleb v roce 2024“. Smithův tým se navíc v pátek de facto přiznal k manipulaci s důkazy z Trumpova sídla na Floridě. Trump teď požaduje Smithovo zatčení.

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Předsedkyně konference Sněmovny reprezentantů Elise Stefaniková v úterý podá etickou stížnost na zvláštního poradce Jacka Smithe, kterého obviňuje z porušování norem ministerstva spravedlnosti a ze snahy naklonit volby proti bývalému prezidentovi Trumpovi.

V dopise zaslaném Úřadu pro profesní odpovědnost ministerstva spravedlnosti Stefaniková vyzvala vládní dohled, aby Smithe vyšetřil kvůli obvinění ze „zneužití prostředků federální vlády k nezákonnému zasahování do prezidentských voleb v roce 2024“.

Kroky Smithe, které Stefaniková považuje za zasahování do voleb, zahrnují několikanásobné pokusy Jacka Smithe uspíšit soudní proces ve federální kauze z 6. ledna proti prezidentu Trumpovi a porušováním etiky a právnického chování. Tyto kroky jsou Stefanikovou vnímány jako pokusy Jacka Smithe o urychlení soudního řízení a právní manévry s cílem ovlivnit výsledek prezidentských voleb v roce 2024.

„Několikanásobné pokusy Jacka Smithe uspíšit soudní proces ve federální kauze z 6. ledna proti prezidentu Trumpovi porušily dlouhodobou a výslovnou politiku ministerstva spravedlnosti. Dále je opakované porušování přerušení řízení ze strany Jacka Smithe ze strany Okresního soudu Spojených států amerických pro District of Columbia nezákonným porušením soudní etiky a právnického chování. Jack Smith svým jednáním znevážil pověst ministerstva spravedlnosti a federální vlády jako celku a měl by být náležitě potrestán,“ uvádí v dopise, kterým disponuje společnost Fox News, Stefaniková.

Obvinění Smithe proti Trumpovi z manipulace s volbami v roce 2020 zůstává nevyřešeno, protože Nejvyšší soud zvažuje Trumpovu námitku imunity za činy spáchané během jeho prezidentského mandátu. Bývalý prokurátor opakovaně žádal soud, aby odmítl Trumpovu žádost a pokračoval v procesu, ale soudci se dosud nerozhodli. Stížnost proti Trumpovi poprvé vznesl Smith v srpnu 2023 a žádal o soudní řízení v lednu 2024.

„Existuje přibližně třináct milionů stran nálezů, které má prezident Trump k dispozici, a tisíce hodin kamerových záznamů. Prokurátoři, kteří předkládají tak složitý případ – s tolika následnými a novými právními otázkami, které je třeba vyřešit – by se za normálních okolností nikdy nesnažili dostat jej k soudu během pěti měsíců,“ argumentovala v dopise Stefaniková s tím, že jediným důvodem pro prosazení tak brzkého termínu byla snaha o projednání případu před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se Trump s největší pravděpodobností postaví současnému prezidentu Joeu Bidenovi.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27229 lidí
„Jack Smith se pokouší urychlit soudní řízení, aby mohl ovlivnit volby v listopadu,“ uvedla Stefaniková.

Smithovu motivaci k ovlivnění voleb Stefaniková spatřuje i jeho změně postoje k certiorari – soudnímu procesu, jehož cílem je soudní přezkum rozhodnutí nižšího soudu nebo správního úřadu. V únoru se postavil proti němu i přesto, že ho ještě před dvěma měsíci podporoval, aniž by poskytl jasné vysvětlení kromě vágního tvrzení o naléhavém zájmu na rychlém vyřešení případu, naznačovala změnu postoje vedenou volebními důvody.

Tyto nesrovnalosti a jednání ukazují dle Stefanikové na vzorec chování Jacka Smithe, který je v souladu s cílem zasáhnout do listopadových voleb prostřednictvím právních manévrů a urychleného soudního řízení.

Pro další argument pro zahájení etického vyšetřování Jacka Smithe použila jeho vlastní slova, kdy prohlásil, že „nikdo není nad zákonem“.

„Pokud to je pravda, pak by měl být otevřený a vítat etické vyšetřování jednání, které na základě svých náznaků zahrnuje potenciální porušení politiky ministerstva spravedlnosti a mnoha pravidel profesionálního chování,“ uvedla Stefaniková.

„Váš úřad by tedy měl zahájit vyšetřování zjevného porušení norem ministerstva spravedlnosti a dalších etických povinností Bidenovým zvláštním poradcem Jackem Smithem, který se zjevně snaží zpolitizovat své trestní stíhání a nezákonně zasáhnout do prezidentských voleb v roce 2024,“ uzavřela s pozdravem dopis.

Manipulace s důkazy

Tým právního zástupce Jacka Smitha navíc v pátek otevřeně přiznal, že klíčové důkazy v trestní kauze proti bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi byly pozměněny nebo zmanipulovány poté, co je zabavila FBI. Dokumenty zabavené v Trumpově sídle Mar-a-Lago byly přeuspořádány, což vytvořilo dvě různé chronologie.

„V některých krabicích není pořadí položek v dané krabici stejné jako na souvisejících skenech,“ napsali žalobci. Smithův tým v poznámce pod čarou rovněž připustil, že soud uvedl v omyl, když předtím prohlásil, že důkazy zůstaly přesně v tom stavu, v jakém byly zabaveny.

Podle několika právních expertů pro server Just the News uvedlo, že se v podstatě jedná o přiznání manipulace s důkazy.

„Prokurátoři a vyšetřovatelé by nikdy neměli manipulovat s důkazy, které mají k dispozici, nebo je měnit, včetně pořadí dokumentů v krabici, protože člověk nikdy neví, co se později v případu může stát pro soud nebo porotu relevantním nebo klíčovým,“ uvedl profesor práva na Harvardu Alan Dershowitz.

V reakci na tato přiznání týmu Jacka Smitha Trump na sociální síti Truth social rovnou požadoval jeho zatčení. „ZATKNĚTE VYŠINUTÉHO JACKA SMITHE. JE TO ZLOČINEC!“ zlobil se Trump.

„Vždy bylo jasné, že ,kauza dokumentů' není nic jiného než podvod na ovlivňování voleb, který vymysleli křivák Joe Biden, pomatený Jack Smith a jejich hackeři a zločinci. Nyní se vyšinutý Jack v podání před soudcem Cannonem přiznal k tomu, co jsem říkal už od doby nezákonného zásahu v mém domě Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě - že se on a jeho tým dopustili hrubé manipulace s důkazy tím, že špatně nakládali se samotnými krabicemi, které použili jako záminku k vyvolání této falešné kauzy,“ uvedl Trump a dodal, že tyto „nezákonné kroky zpolitizovaných pronásledovatelů“ by měly zaručit, že celý hon na čarodějnice bude okamžitě zrušen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesně jak přes kopírák , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Fimfárum , 04.05.2024 12:28:42
Jak shodné se špinavou politikou Fijály a jeho tlupy. Fijála při návštěvě senilniho doudy pouze potřeboval špinavosti doladit.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…